Υποχρεωτικό
ΑΡΧΕΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Θεόδωρος Βαρζάκας
- ΓΕΝΙΚΑ
-
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Διαλέξεις 3 ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ειδικού Υποβάθρου (Υποχρεωτικό) ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: Ελληνική ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS Όχι - ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
-
Μαθησιακά Αποτελέσματα Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες θα πρέπει είναι σε θέση να:
κατανοούν την ορθή προσέγγιση της θεωρίας της ποιότητας που αφορά στην ενσωμάτωσή της στα προϊόντα από την αρχή (built-in quality)
αντιλαμβάνονται τη σημασία του ποιοτικού ελέγχου των τροφίμων
κατανοούν τις βασικές αρχές του ποιοτικού ελέγχου των τροφίμων
γνωρίζουν την μεθοδολογία και ορολογία, εκτίμησης της ποιότητας
οργανώνουν, συνδυάζουν και διαχειρίζονται, με αποτελεσματικό τρόπο, ελέγχους εκτίμησης και βελτίωσης της ποιότητας
στοχεύουν στον τρόπο αντιμετώπισης και επίλυσης προβλημάτων ποιότητας
εφαρμόζουν αρχές της στατιστικής στην επεξεργασία και παρουσίαση των αποτελεσμάτων
Γενικές Ικανότητες Το μάθημα αποσκοπεί στην ανάπτυξη των εξής γενικών ικανοτήτων:
Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
Λήψη αποφάσεων
Αυτόνομη εργασία
Ομαδική εργασία
Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
- ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
-
Εισαγωγή στις αρχές του ποιοτικού ελέγχου τροφίμων
Θεωρίες ποιότητας
Ποιοτικά χαρακτηριστικά τροφίμων - Συντελεστές ποιότητας
Εισαγωγή στο στατιστικό έλεγχο ποιότητας τροφίμων
Ανάλυση δεδομένων και δειγματοληψία - Σχέδια δειγματοληψίας τροφίμων
Στατιστικός έλεγχος ποιότητας τροφίμων με τη χρήση των διαγραμμάτων ελέγχου
Ανάλυση ικανότητας παραγωγικής διαδικασίας τροφίμων
Επίλυση προβλημάτων ποιοτικού ελέγχου τροφίμων και βελτίωσης ποιότητας
- ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
-
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ Πρόσωπο με πρόσωπο στο αμφιθέατρο ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Διδασκαλία με χρήση Τ.Π.Ε
PowerPoint
Σύγχρονη διδασκαλία μέσω e-class
Χρήση λογισμικών στατιστικού ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων
Χρήση διαδικτύου
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δραστηριότητα Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου Διαλέξεις 39 Εξέταση θεωρίας 2 Αυτοτελής μελέτη 84 Σύνολο Μαθήματος 125 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Γραπτή τελική εξέταση (100%) στα Ελληνικά που περιλαμβάνει:
Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (50%)
Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (20%)
Επίλυση Προβλημάτων (30%)
- ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
-
Bourne, M.C. (2002). Food Texture and Viscosity: Concept and Measurement, 2nd edition. New York: Academic Press.
García Jaime Cristina (2017). Food Quality Control: Methods, Importance and Latest Measures. Delve Publishing.
Herschdoerfer S (1968). Quality Control in the Food Industry. New York: Academic Press.
Multon J.-L. (1996). Quality Control for Food and Agricultural Products. New York: Wiley – vch.
Αρβανιτογιάννης Ιωάννης Σ., Βαρζάκας Θεόδωρος Χ., Τζίφα Κωνσταντίνα (2008|. Έλεγχος ποιότητας τροφίμων, Εκδόσεις Σταμούλη.
Γεώργιος Δ. Καραουλάνης (2005). Εργαστηριακές αναλύσεις και ποιοτικός έλεγχος στις βιομηχανίες τροφίμων, Εκδόσεις Σταμούλη.